Semiotisk analyse av nkp.no

NKP logo

Jeg vil i denne oppgaven analysere nettsidene til Norges Kommunistiske Parti (fra nå av kalt NKP). Dette er et av de mest venstreradikale partiene vi har i landet, og bygger sin filosofi på sosialister som Marx, Engels og Lenin (1). Internettsidene til dette partiet kan nåes på www.nkp.no. Jeg har valgt NKP sine sider for å forsøke å se på et litt mindre strømlinjeformet parti, samtidig som at de har en ideologi og symbolbruk som de fleste av oss er kjent med.

Før jeg begynner å beskrive siden, er det et par uttrykk som er viktige å forstå:

Først ute er provenance, eller fornorsket: Provenans. Provenans er det å bruke symboler fra andre kontekster, og integrere dem inn i nye symboler. Dette gjør designerene for å tydeliggjøre idéer og verdier i det nye symbolet, som var viktige assosiasjoner i den orginale konteksten (Kress og Leeuwen, 2001: 10). På NKP sine sider kan vi se dette prinsippet blant annet bli brukt på partilogoen: Her bruker de det klassiske hammer og sigd symbolet, som vi skal komme tilbake til senere, blandet med de norske fargene rødt, hvitt og blått.

 

Denotasjon er det å kun vise til det konkrete innholdet i modaliteter. Altså er det ikke meningen at vi skal lage assosiasjoner, eller tro at det er metaforer. Et eksempel her er regnestykket “7 + 3 = 10”, som bare er det det står. Vi tolker selvsagt alltid alt vi leser, men min mening med dette regnestykket er bare å vise hva svaret er.

Når modaliteten viser til assosiasjoner, eller skjulte betydninger, har vi med konnotasjoner å gjøre. For eksempel vil regnestykket “622 + 831 = 1453” kanskje gi en historiker assosiasjoner til grunnleggingen av Islam og fallet til Bysants.

Sidene til NKP er farget med rødt, hvitt og svart, ikke ulikt fargene som ble brukt på blant annet plakater under kommunisttiden i Sovjetunionen (2). Spesielt rødt er en farge som blir mye forbundet med sosialisme og venstresiden. Et eksempel på dette er at det norske sosialistiske partiet Rødt rett og slett bruker fargen som sitt navn. Bildebruken bærer også preg av det samme, med sine kommunistiske symboler (hammer og sigd) og idoliserende bilder av sine favorittfilosofer. Partiet forteller hvor de står “rett fra lævra”, og hopper over mye av konnotasjonen som blir brukt hos andre partier. Faviconet (ikonet som vises til venstre for adressen i de fleste nettlesere) viser også kun et enkelt bilde av en hammer og sigd i rødt og hvitt. Hammer og sigd er et symbol som ble tatt i bruk i revolusjonen i Russland i 1917/18, der hammeren er et symbol for industriarbeideren, og sigden for jordbruksarbeideren. Til sammen står disse to symbolene for foreningen av alle arbeidere, siden de to gruppene til sammen var brorparten av arbeiderklassen. Her har designerene brukt prinsippet om provenans for å få folket sitt til å trekke viktige verdier inn i symbolet. Symbolet har blitt brukt i mange flagg, blant annet Sovjetunionen sitt.

Siden er delt opp på en enkel måte med menyen på venstre side, innhold på høyre, og med en grafikkoverskrift på toppen med logoen til partiet.

Lenkene til venstre peker på sider som forteller om hva partiet står for, og hva deres ideologi er: Med ord som “manifest”, “arbeidsprogram” og “prinsipprogram” viser de tydelig hvor de står. Manifest er ikke et kommunistisk ord, men har på mange måter blitt et symbol på radikalisme, blant annet på grunn av “Det kommunistiske manifest” som ble skrevet av Karl Marx i 1848 (3). Ordene er så i måte konnotasjoner.

Hoveddelen av siden er preget av nyheter, selv om de også har fått plass til et kamprop på toppen av siden (“Bli med, og kjemp for et nytt, annerledes og bedre samfunn!”). Nyhetene er ikke oppdatert på en stund, og de har i skrivende stund (15. februar 2008) bare en nyhet fra 2008. Dette henger sannsynligvis sammen med at det er et lite parti (i underkant av tusen medlemmer) med små ressurser, og at de tydeligvis ikke har tatt seg råd til å lage en dynamisk løsning som gjør det lettere å oppdater (fra det jeg kan se er det bare en statisk html fil). Nyhetssakene er bygget opp over en kjent lest, med en overskrift og et kort resymé og en “les mer” link, som kobler brukeren til selve nyhetssaken. Nyhetssakene kommer i stor grad fra partiets ukentlige nyhetsavis “Friheten” (www.friheten.no), som blir oppdatert litt oftere en NKP sine sider, selv om den ikke er veldig oppdatert den heller (har blant annet “© 2000 – 2007 NKP” på bunnen).

Ved siden av logoen på toppen, inneholder siden et meget tydelig søkefelt som skal gjøre det lett å finne informasjon. Søkefeltet kobler deg rett til Google sine sider, noe som ikke gir et veldig profesjonelt preg, men løsningen fungerer fint hvis vi ser bort fra det. Et lite problem er muligens at Google kan finne mer en det NKP har lyst til at du skal finne. For eksempel vil et søk på “reindrift” gi lenker til utdaterte sider. Selv uten søking er det enkelt å finne frem til det meste, selv om dette også er et resultat av at siden ikke er voldsomt omfattende.

En av de bedre undersidene på nkp.no er “arbeidsprogrammet”. Her har de laget en kjapp oversikt oversikt over hva partiet mener om utvalgte emner som utdanning, fredspolitikk og barne- og ungdomspolitikk. Du kan så klikke på linkene, og så vil websiden “rulle” til riktig seksjon i arbeidsprogrammet. Arbeidsprogrammet er også frisket opp med, til tider, morsomme tegninger. Vi slipper kvalme og glansede bilder av familier og barn. Eneste negative med denne siden er at den er litt lang, og at den kanskje burde vært delt opp i flere undersider. “Ingen” liker å lese kjempelange artikler på nett. Et annet pussig valg de har gjort her er å lage en egen seksjon for reindrift, og sidestille det med de andre nevnte emnene.

Siden er i det store og hele lite moderne: Designet ser noe foreldet ut, siden er ikke dynamisk, den bruker frames (rammer) uten grunn, har ikke mulighet for RSS, og har ingen videoer eller interaktive moduler (som avstemninger, kommentarfelt eller lignende). Språket er også konservativt, og følger ikke med i tiden. Innholdet finnes også kun på norsk bokmål. Jeg kan heller ikke finne noen metode til å melde seg inn i partiet på elektronisk.

Av positive sider er siden oversiktelig og grei, fungerer som forventet, og en del av undersidene har bra informasjon.

NKP vil nok ha problemer med å nå utenfor sin egen diskurs med disse nettsidene. Verden har forandret seg siden tyvetallet, og selv om budskapet og kampropene traff blink blant deres “kjernevelgere” på den tiden, vil nok mange av dagens arbeidere helle mer mot egoistisk tenking i form av Fremskrittspariet (www.frp.no). De bommer derfor grovt på sitt publikum med denne siden.

 

Kilder

(1) http://www.nkp.no/test/manifest.html

(2) http://www.cccpfashion.com/cccp-ussr-soviet.htm

(3) http://www.marxists.org/norsk/marx-engels/1848/01/manifestet/index.htm

Kress, Gunther 2001, og Leeuwen, Theo Van. Multimodal Discourse.

 

 

 

Reklamer
Explore posts in the same categories: Obliger

One Comment den “Semiotisk analyse av nkp.no”


  1. […] forhåpentligvis til noe bedre. Oppdaterte versjonen finner du der den gamle versjonen var, altså her. Explore posts in the same categories: […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: